Παρασημοφόρηση του Έλληνα αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη

Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy, εκπροσωπώντας την Υπουργό Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, επέδωσε την Τρίτη 24 Μαΐου 2016, τα διάσημα του Ιππότη του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών στον κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη. Το Τάγμα Γραμμάτων και Τεχνών επιβραβεύει εκείνους που διακρίνονται για τις δημιουργίες τους στον καλλιτεχνικό ή λογοτεχνικό χώρο ή για την συμβολή τους στην ανάδειξη των Γραμμάτων και των Τεχνών στη Γαλλία και τον κόσμο.

Ο Έλληνας αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 2011, είναι από τους πλέον προικισμένους μαέστρους με διεθνές ρεπερτόριο, πολύ σημαντικές συνεργασίες με μεγάλες ορχήστρες ανά τον κόσμο και εκτενή δισκογραφία.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου και διδάχτηκε τα γαλλικά ως πρώτη ξένη γλώσσα. Παρακολούθησε πρώτα σπουδές νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Όμως πολύ γρήγορα αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στην καλλιτεχνική του κλίση που ήταν η μουσική. Μελέτησε πιάνο με τον διάσημο σολίστα Δημήτρη Τουφεξή, στη συνέχεια ακολούθησε σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας στο Βερολίνο και συμμετείχε και σε master classes με τον Μιλτιάδη Καρύδη και τον Sir Simon Rattle. Έχει διευθύνει μεγάλες ορχήστρες όπως αυτές του Βερολίνου, της Ρώμης, της Πράγας, της Ιερουσαλήμ, του Βουκουρεστίου κ.α. Το 2004 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας της Θεσσαλονίκης, στην οποία προσέδωσε μεγάλη καλλιτεχνική ώθηση, ενώ η ηχογράφηση των Κονσέρτων 3 & 4 για πιάνο του Beethoven, με τον διάσημο πιανίστα Aldo Ciccolini, κυκλοφόρησε διεθνώς από την EMI Classics. Ως καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 2011, διεύρυνε το ρεπερτόριο του Εθνικού μας λυρικού θεάτρου με σημαντικές παραγωγές και διεθνείς συνεργασίες, ανέπτυξε καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις, καθώς και καινοτόμες πρωτοβουλίες όπως η «Όπερα της βαλίτσας» και η «Όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία», ενώ διεύθυνε σημαντικές παραγωγές όπερας. Εργάζεται ακούραστα για την ιστορική στιγμή της μετάβασης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μύρων Μιχαηλίδης - Γαλλική Πρεσβεία_24052016_7886-2Στην τελετή παρασημοφόρησής του ο Μύρων Μιχαηλίδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ρεπερτόριο γαλλικής όπερας που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της ΕΛΣ και ανακοίνωσε το ανέβασμα της όπερας Πελλέας και Μελισσάνθη του Ντεμπισύ, για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στις νέες εγκαταστάσεις της, στο ΚΠΙΣΝ. Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στον σκηνοθέτη και σκηνογράφο της όπερας και επίτιμο καλλιτεχνικό σύμβουλο της ΕΛΣ κ. Γιάννη Κόκκο, χάρη στον οποίο ισχυροποίησε τους δεσμούς του με το σύγχρονο γαλλικό λυρικό θέατρο. Τόνισε τη στενή συνεργασία που είχε ως τώρα με την Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο και δήλωσε την συνέχεια αυτής της συνεργασίας, χάρη στην οποία η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ θα συμπράξει με την “La Folle Journée de Nantes” και την Πόλη της Νάντης στη δημιουργία ενός νέου φεστιβάλ κλασσικής μουσικής, την «Folle Journée της Αθήνας». Τέλος, ευχαρίστησε θερμά τη Γαλλία για την τιμητική αυτή διάκριση που του απονέμει, καθώς ως χώρα αντιπροσωπεύει για εκείνον το πνεύμα του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και τα πραγματικά ευρωπαϊκά ιδεώδη.

Share.

Comments are closed.

Personal Data Terms

“Our company through the contact form only asks for one name and email for any contact you make with us. This information will only be used for the communication and request you specify, and not for any other advertising approach. That further information you give us is at your own will and will be received directly from our company. Our site does not keep any data at its base or on the server that may be intercepted by third parties. At the same time, in order to ensure data transfer privacy, the company uses the SSL-128bit encryption protocol.

Your information will be retained for any correspondence for a reasonable period of 6 months and in the event of cooperation for the reasonable period laid down by the Greek Tax Law.

For more information, you can also visit the Terms of Use & Safety. “

×
Πολιτικη Προσωπικών Δεδομένων

«η εταιρία μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας σας ζητάει μόνο ένα όνομα και ένα e-mail επικοινωνίας για οποιαδήποτε επαφή κάνετε με εμάς. Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την επικοινωνία και το αίτημα που μας ορίζετε και όχι για κάποια άλλη διαφημιστική προσέγγιση. Ότι περαιτέρω στοιχεία μας δώσετε είναι με ιδία βούληση και θα λαμβάνονται απ’ ευθείας από την εταιρία μας. Ο ιστότοπος μας δεν κρατάει κάποια δεδομένα στη βάση του ή στον server που μπορεί να υποκλαπούν από τρίτους. Παράλληλα για την εξασφάλιση του απορρήτου της μεταφοράς των δεδομένων, η εταιρεία χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης SSL-128bit.

Τα στοιχεία σας θα κρατηθούν για την όποια αλληλογραφία μας για εύλογο χρονικό διάστημα 6 μηνών και σε περίπτωση συνεργασίας για το εύλογο χρονικό διάστημα που ορίζει ο ελληνικός φορολογικός νόμος.

Για περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε και τους Όρους χρήσης & Ασφάλειας

×