ZAHA HADID 1950 – 2016

“The Queen of the Curve” The Guardian

Zaha Hadid portrait by Mary McCartney

Zaha Hadid portrait by Mary McCartney

H Zaha Hadid, η οποία έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στο Μαϊάμι τον περασμένο Μάρτιο,ήταν ευρέως αποδεκτή σαν η σπουδαιότερη γυναίκα αρχιτέκτονας στον κόσμο σήμερα. Γεννήθηκε στη Βαγδάτη το 1950, και σπούδασε μαθηματικά στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού πριν από την έναρξη της αρχιτεκτονικής της πορείας, το 1972, στην Architectural Association του Λονδίνου. Μέχρι το 1979 είχε δημιουργήσει το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο στο Λονδίνο – το Zaha Hadid Architects – συγκεντρώνοντας μια παγκόσμια φήμη για τα πρωτοποριακά θεωρητικά της έργα όπως το The Peak στο Χονγκ Κονγκ (1983), η Kurfürstendamm του Βερολίνου (1986) και το Cardiff Bay Opera House στην Ουαλία (1994).

Haydar Aliyev Center, Baku photo by Helene Binet

Haydar Aliyev Center, Baku photo by Helene Binet

H Hadid άρχισε να γίνεται γνωστή ως «η αρχιτέκτονας του χαρτιού», με την έννοια ότι τα σχέδιά της ήταν πολύ avant-garde για να προχωρήσουν στην επόμενη, πέρα από το σκίτσο, φάση και στην πραγματικότητα να κατασκευαστούν. Αυτή η εντύπωση που δημιουργούσε γινόταν όλο και εντονότερη, όταν τα όμορφα αποδομένα της σχέδια – συχνά με τη μορφή εξαιρετικά λεπτομερών έγχρωμων εικόνων – εκτίθεντο ως έργα τέχνης σε μεγάλα μουσεία. Δουλεύοντας με το συνεταίρο της Patrik Schumacher, το ενδιαφέρον της ήταν στη αλληλεπίδραση ανάμεσα στην αρχιτεκτονική, το τοπίο, και τη γεωλογία, τα οποία ενσωμάτωνε με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών που συχνά είχαν σαν αποτέλεσμα απρόσμενες και δυναμικές αρχιτεκτονικές μορφές.

London Aquatics Centre, photo Hufton+Crow

London Aquatics Centre, photo by Hufton+Crow

Guangzhou Oprea House, Guangzhou, photo Virgile Simon Bertrand

Guangzhou Oprea House, Guangzhou, photo by Virgile Simon Bertrand

MAXXI Museum of XXI Century Art, Rome, photo by Iwan Baan

MAXXI Museum of XXI Century Art, Rome, photo by Iwan Baan

Η πρώτη σημαντική κατασκευαστική ανάθεση της Zaha Hadid, αυτή που σφράγισε την διεθνή της αναγνώριση ήταν ο Πυροσβεστικός Σταθμός Vitra στην Weil Am Rhein της Γερμανίας (1993), επόμενα νέα έργα ήταν το MAXXI, το Ιταλικό Εθνικό Μουσείο Τεχνών του 21ου αιώνα στη Ρώμη (2009), το London Aquatics Centre, για τους Ολυμπιακούς του 2012 (2011) και το Heydar Aliyev Centre στο Μπακού (2013), που όλα φανερώνουν το ζητούμενό  της για σύνθετο, ρευστό χώρο.

Το 2004, η Zaha Hadid έγινε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το Αρχιτεκτονικό Βραβείο Pritzker. Έχει κερδίσει δύο φορές το πιο διάσημο βραβείο αρχιτεκτονικής του Ηνωμένου Βασιλείου, το RIBA Stirling Prize: το 2010 για το Μουσείο MAXXI στη Ρώμη και ένα δεύτερο βραβείο Stirling το επόμενο έτος, για το κομψό οικοδόμημα που εμπνεύστηκε για την Evelyn Grace Academy, ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Λονδίνο.

Zaha Hadid's Dazzling Superyacht

Zaha Hadid’s Dazzling Superyacht

lacoste-woman

lacoste-woman

Η Zaha Hadid πρόσφατα τιμήθηκε με το Βασιλικό Χρυσό Μετάλλιο RIBA του 2016 και είναι η πρώτη γυναίκα που έλαβε αυτή τη τιμή.

Το Royal Gold Medal την έθεσε ανάμεσα στους μεγάλους της αρχιτεκτονικής, όπου ανήκει επί ίσοις όροις – τους Walter Gropius, Le Corbusier, και Alvar Aalto. Δίδαξε αρχιτεκτονική σε πολλά ιδρύματα, όπως την Ένωση Αρχιτεκτόνων, το Πανεπιστήμιο Harvard, το Πανεπιστήμιο του Σικάγου και το Πανεπιστήμιο του Yale. Δούλεψε επίσης πάνω στο σχεδιασμό επίπλων, εσωτερικών χώρων όπως εστιατόρια, στο σχεδιασμό κοσμημάτων και παπουτσιών και σα σκηνογράφος με ιδιαίτερα αξιόλογη συμμετοχή στην παραγωγή της Φιλαρμονικής του Los Angeles το 2014 Così fan tutte του Μότσαρντ.

Share.

Comments are closed.

Personal Data Terms

“Our company through the contact form only asks for one name and email for any contact you make with us. This information will only be used for the communication and request you specify, and not for any other advertising approach. That further information you give us is at your own will and will be received directly from our company. Our site does not keep any data at its base or on the server that may be intercepted by third parties. At the same time, in order to ensure data transfer privacy, the company uses the SSL-128bit encryption protocol.

Your information will be retained for any correspondence for a reasonable period of 6 months and in the event of cooperation for the reasonable period laid down by the Greek Tax Law.

For more information, you can also visit the Terms of Use & Safety. “

×
Πολιτικη Προσωπικών Δεδομένων

«η εταιρία μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας σας ζητάει μόνο ένα όνομα και ένα e-mail επικοινωνίας για οποιαδήποτε επαφή κάνετε με εμάς. Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την επικοινωνία και το αίτημα που μας ορίζετε και όχι για κάποια άλλη διαφημιστική προσέγγιση. Ότι περαιτέρω στοιχεία μας δώσετε είναι με ιδία βούληση και θα λαμβάνονται απ’ ευθείας από την εταιρία μας. Ο ιστότοπος μας δεν κρατάει κάποια δεδομένα στη βάση του ή στον server που μπορεί να υποκλαπούν από τρίτους. Παράλληλα για την εξασφάλιση του απορρήτου της μεταφοράς των δεδομένων, η εταιρεία χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης SSL-128bit.

Τα στοιχεία σας θα κρατηθούν για την όποια αλληλογραφία μας για εύλογο χρονικό διάστημα 6 μηνών και σε περίπτωση συνεργασίας για το εύλογο χρονικό διάστημα που ορίζει ο ελληνικός φορολογικός νόμος.

Για περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε και τους Όρους χρήσης & Ασφάλειας

×