Συναισθηματική Oδοντιατρική

Η προσωπικότητα του ανθρώπου στο επίκεντρο της αισθητικής οδοντιατρικής θεραπείας 

της Δρ. Όλγας Σ. Παπασωτηρίου

Στη σύγχρονη εποχή η εικόνα μας προβάλλεται συχνότερα από ποτέ. Ο ρόλος του χαμόγελου στη ζωή μας σήμερα είναι πολύ αναβαθμισμένος, αφού όταν θέλουμε να κρατήσουμε για πάντα τις ευτυχισμένες μας στιγμές, παίρνουμε βίντεο και φωτογραφίες και συχνά τις αναρτούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έρευνες στην ψυχολογία δείχνουν ότι το χαμόγελο είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό στοιχείο στην εμφάνιση ύστερα από τα μάτια. Άτομα με υγιές και όμορφο χαμόγελο εκπέμπουν εξωστρέφεια και θετική αύρα στο περιβάλλον τους, εισπράττοντας ευνοϊκότερη αντιμετώπιση στις επαγγελματικές αλλά και στις ιδιωτικές τους συναναστροφές. Αν όμως κανείς αναγκάζεται όταν φωτογραφίζεται να κρύψει τα δόντια του και σφίγγει τα χείλη του, περνάει το μήνυμα ότι κάτι θέλει να κρύψει. Η αμυντική αυτή στάση του σώματός  του εκπέμπει αρνητισμό, εσωστρέφεια και συνεπώς ζημιώνεται επικοινωνιακά. Εκτός λοιπόν από την υγεία μας και τη σωστή λειτουργία της μάσησης, το χαμόγελό μας είναι ισχυρός σύμμαχος στην επαγγελματική και στην ιδιωτική μας ζωή.

Ακαταμάχητο χαμόγελο με την αισθητική οδοντιατρική

Η σύγχρονη αισθητική οδοντιατρική δημιουργεί φυσικά όμορφα και λαμπερά χαμόγελα, γεμάτα φωτογένεια. Οι αισθητικές όψεις ρητίνης είναι ιδανική τεχνική για νέους ανθρώπους που τα μικρά ψεγάδια στη θέση, το χρώμα και το σχήμα των δοντιών τους διορθώνονται χωρίς αυτά να τροχιστούν:Η φωτογράφιση στην αισθητική οδοντιατρική και η αποτύπωση των συναισθημάτων

Η συναισθηματική οδοντιατρική αποτελεί μια νέα , εξατομικευμένη προσέγγιση της αισθητικής οδοντιατρικής θεραπείας. Μέσω ειδικών φωτογραφιών και video συλλέγονται πληροφορίες οι οποίες προσδιορίζουν μέχρι πού θα επεκταθεί η αισθητική παρέμβαση στα δόντια. Οι αισθητικές οδοντιατρικές εργασίες προσαρμόζονται στην προσωπικότητα και στο lifestyle του κάθε ενός ατόμου προσωπικά.  Κατά την οδοντιατρική θεραπεία συνδυάζονται περισσότερες τεχνικές της σύγχρονης αισθητικής οδοντιατρικής ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν οριστεί στην ψηφιακή μελέτη.

Ψηφιακή μελέτη πριν την αισθητική οδοντιατρική θεραπεία

Η αισθητική οδοντιατρική θεραπεία εστιάζει στα σημεία της οδοντοστοιχίας μας που φαίνονται σε διάφορες εκδηλώσεις των συναισθημάτων μας: στην ομιλία, στο χαμόγελό ή στο γέλιο. Για να συλλέξουμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για τη θεραπεία, φωτογραφίζουμε με ειδικό φωτογραφικό εξοπλισμό το πρόσωπο, το χαμόγελο και τα δόντια. Επίσης κάνουμε σύντομες λήψεις βίντεο:Στη συνέχεια ο οδοντίατρος μελετά το υλικό αυτό και σχεδιάζει το χαμόγελό που θα δημιουργήσει, πρώτα στον υπολογιστή με τη βοήθεια λογισμικού τροποποίησης εικόνας. Από τη φωτογραφία του χαμόγελου «πριν» δημιουργεί μια ψηφιακά τροποποιημένη εικόνα που προσομοιάζει το χαμόγελο μετά την αισθητική οδοντιατρική θεραπεία. Την  εικόνα αυτή την   παρουσιάζει στη συνέχεια ο ιατρός στον ενδιαφερόμενο και του εξηγεί τις δυνατότητες και τους περιορισμούς των  οδοντιατρικών τεχνικών που σκέπτεται να εφαρμόσει ο ιατρός.

Στην ακόλουθη κλινική περίπτωση φαίνεται ο τρόπος με τον οποίο η μελέτη μας βοηθά να δούμε το τελικό αποτέλεσμα σε ένα χαμόγελο με φθαρμένα δόντια και υπερβολική επίδειξη των ούλων:Στις περιπτώσεις αυτές που τα ούλα φαίνονται πάρα πολύ και τα δόντια είναι φθαρμένα, το νέο σχήμα των δοντιών διορθώνεται κερδίζοντας ύψος προς τα επάνω (προς τα ούλα) και αυξάνοντας το μήκος προς τα κάτω (προς την κοπτική επιφάνεια). Τα δόντια αποκτούν τις σωστές αναλογίες ύψους και πλάτους για να δίνουν μια αρμονική συνέχεια στη συστοιχία των δοντιών. Στην περίπτωση αυτή συνδυάζεται η τεχνική της ουλογλυπτικής – μιας μικροχειρουργικής επέμβασης στο περιοδόντιο, με την οποία διορθώνουμε με μόνιμο τρόπο το σχήμα των ούλων. Στη συνέχεια με τις αισθητικές όψεις χαρίζουμε στα δόντια ένα νέο, αρμονικό σχήμα με σωστές αναλογίες ύψους – πλάτους:Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα αισθητικά προβλήματα σε ένα χαμόγελο;

Από τα πιο συνηθισμένα αισθητικά προβλήματα είναι ο συνωστισμός (στραβά δόντια). Πολύ συχνά επίσης συναντούμε ασυμμετρία στο σχήμα και τη θέση των δοντιών στη γνάθο, καθώς και κενά ανάμεσα στα  δόντια. Όταν υπάρχει στη μια πλευρά ασυμμετρία, αυτή δεν προσδίδει ιδιαιτερότητα ή χαρακτήρα στην εμφάνιση, αντίθετα, τραβάει όλη  την προσοχή το ασύμμετρο μέρος του χαμόγελου και το ασχημαίνει. Στην ψηφιακή μελέτη βλέπουμε πώς περίπου θα φαίνεται το χαμόγελο όταν τα δόντια θα έχουν συμμετρικό μέγεθος και θέση:Το αποτέλεσμα της θεραπείας μοιάζει ή είναι ακόμα καλύτερο από την ψηφιακή μελέτη:Όταν υπάρχει συνωστισμός, η γνάθος δεν είναι αρκετά μεγάλη για να χωρέσουν τα δόντια παρατεταγμένα σε ίσια σειρά,  και έτσι το ένα δόντι καλύπτει το άλλο. Όταν αυτό συμβαίνει σε ήπια μορφή, μπορεί η αισθητική οδοντιατρική να καλύψει τα ελαττωματικά σημεία και να φαίνονται τα δόντια πάλι ίσια. Οι αλλαγές που φέρνει το νέο χαμόγελο στις ζωές των ανθρώπων είναι πολύ σημαντικές. Πέρα από τον ψυχολογικό παράγοντα, πολλών ανθρώπων η καριέρα εξαρτάται από το χαμόγελό τους, όπως βλέπουμε στις μαρτυρίες που ακολουθούν.

Αγγελική Κ., ηθοποιός: «Το στόμα είναι το όργανό μου . Όσο το χαμόγελό μου δεν ήταν αρμονικό, είχα κόμπλεξ και ντρεπόμουν επειδή τα δόντια μου ήταν στραβά. Τώρα χαμογελάω ανέμελα και μπορώ επί τέλους να συγκεντρωθώ στους ρόλους μου!»:Το αντίθετο από το συνωστισμό συμβαίνει όταν υπάρχουν κενά ανάμεσα στα δόντια και αυτά επίσης παρουσιάζουν ασύμμετρη κλίση. Ακόμη και η πλαϊνή περιοχή είναι πολύ σημαντική σε ένα χαμόγελο.

Μαριάννα Μ., μοντέλο: «Ήταν το άπιαστο όνειρό μου να γίνω μοντέλο, όμως τα δόντια μου δεν μου το επέτρεπαν. Είχαν κενά και ασυμμετρίες με αποτέλεσμα να μην έχω καθόλου αυτοπεποίθηση. Δεν τολμούσα να χαμογελάσω. Τώρα επιτέλους ανοίγω τα φτερά μου στην καριέρα που πάντα ονειρευόμουν!»:Τα κενά ανάμεσα στα δόντια (αραιοδοντία) εμφανίζονται όταν τα δόντια είναι μικρότερα σε σχέση με τη γνάθο. Το αισθητικό πρόβλημα είναι ότι το μάτι διακρίνει κάθε ένα δόντι ξεχωριστά και όχι όλα τα δόντια στο σύνολο τους σαν μια ενότητα, με αποτέλεσμα να τονίζονται υπερβολικά οι γωνίες και τα διαφορετικά σχήματα των δοντιών και  για το λόγο αυτό να χάνεται η αρμονία και η συμμετρία στο χαμόγελο.

Μάρθα Γ., Marketing director. “Από μαθήτρια λυκείου ντρεπόμουν για το χαμόγελό μου. Τα δόντια μου ήταν τόσο αραιά. Σε όλες τις φωτογραφίες έδειχνα αγέλαστη και σοβαρή. Τώρα χαμογελάω ελεύθερα, βρήκα τον πραγματικό μου εαυτό, δεν ντρέπομαι να μιλάω με τους πελάτες μου. Επιτέλους είμαι απελευθερωμένη!” :Τα πλεονεκτήματα της συναισθηματικής οδοντιατρικής

Η σύγχρονη αισθητική οδοντιατρική μας δίνει αυτοπεποίθηση, μας βοηθά να νιώθουμε σιγουριά όταν χαμογελάμε.  Διορθώνει τα ελαττώματα στο χαμόγελό μας λαμβάνοντας υπ’ όψη την εικόνα του χαμόγελού μας όταν εκδηλώνουμε τα συναισθήματά μας. Το σημαντικό πλεονέκτημα της συναισθηματικής οδοντιατρικής είναι ότι βελτιώνει αισθητικά ένα χαμόγελο διατηρώντας το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του κάθε ατόμου. Με την ψηφιακή μελέτη  η θεραπεία είναι προβλέψιμη ενώ το αποτέλεσμά της είναι φυσικό. Δεν κατασκευάζονται ψεύτικα δόντια που να είναι αταίριαστα με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου αλλά η κάθε θεραπεία είναι προσαρμοσμένη ακριβώς στην προσωπικότητα του ασθενούς και ικανοποιεί τις προσδοκίες του.

 

Η Δρ. Όλγα Σ. Παπασωτηρίου, διδάκτωρ Πανεπιστημίου του Μονάχου, ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική στο Boston University των Η.Π.Α., είναι ομιλήτρια σε οδοντιατρικά συνέδρια στη Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διδάσκει σεμινάρια και webinars σε οδοντιάτρους και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Ασκεί την αισθητική οδοντιατρική στην Αθήνα.

www.my-smile.gr, τηλ: 2107227045.

Share.

Comments are closed.

Personal Data Terms

“Our company through the contact form only asks for one name and email for any contact you make with us. This information will only be used for the communication and request you specify, and not for any other advertising approach. That further information you give us is at your own will and will be received directly from our company. Our site does not keep any data at its base or on the server that may be intercepted by third parties. At the same time, in order to ensure data transfer privacy, the company uses the SSL-128bit encryption protocol.

Your information will be retained for any correspondence for a reasonable period of 6 months and in the event of cooperation for the reasonable period laid down by the Greek Tax Law.

For more information, you can also visit the Terms of Use & Safety. “

×
Πολιτικη Προσωπικών Δεδομένων

«η εταιρία μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας σας ζητάει μόνο ένα όνομα και ένα e-mail επικοινωνίας για οποιαδήποτε επαφή κάνετε με εμάς. Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την επικοινωνία και το αίτημα που μας ορίζετε και όχι για κάποια άλλη διαφημιστική προσέγγιση. Ότι περαιτέρω στοιχεία μας δώσετε είναι με ιδία βούληση και θα λαμβάνονται απ’ ευθείας από την εταιρία μας. Ο ιστότοπος μας δεν κρατάει κάποια δεδομένα στη βάση του ή στον server που μπορεί να υποκλαπούν από τρίτους. Παράλληλα για την εξασφάλιση του απορρήτου της μεταφοράς των δεδομένων, η εταιρεία χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης SSL-128bit.

Τα στοιχεία σας θα κρατηθούν για την όποια αλληλογραφία μας για εύλογο χρονικό διάστημα 6 μηνών και σε περίπτωση συνεργασίας για το εύλογο χρονικό διάστημα που ορίζει ο ελληνικός φορολογικός νόμος.

Για περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε και τους Όρους χρήσης & Ασφάλειας

×