Mercedes-Benz 5 Νοεμβρίου 1921: Το αστέρι μέσα στο δαχτυλίδι γίνεται ένα παγκοσμίως γνωστό εμπορικό σήμα

Πριν από 100 χρόνια, η DaimlerMotorenGesellschaft έκανε αίτηση για προστασία εμπορικού σήματος του αστεριού της Mercedes, που από τότε έγινε ένα από τα πιο γνωστά εμπορικά σήματα στον κόσμο. Ήδη από το 1909, το τριάκτινο αστέρι της DMG καθώς και το δάφνινο στεφάνι της Benz τέθηκαν υπό προστασία. Το εντυπωσιακό, διαμέτρου 5 μέτρων αστέρι που βρισκόταν από το 1952 στον πύργο του σταθμού της Στουτγάρδης, έχει από τον περασμένο Μάρτιο προσωρινά τοποθετηθεί στο Μουσείο Mercedes-Benz, μέχρι την αναστήλωση του πύργου και θα επιστρέψει στη θέση του μετά το πέρας των εργασιών το 2025.

Από το χρυσό στο ασήμι: Τα κατατεθέντα εμπορικά σήματα των Daimler-Motoren-Gesellschaft και Benz & Cie. από το 1909 (επάνω σειρά), το τροποποιημένο αστέρι Mercedes από το 1916 και το νέο εμπορικό σήμα Mercedes-Benz από το 1926. Η έκδοση του αστεριού σε κύκλο που καταχωρήθηκε το 1921 αντιστοιχεί στη μεταγενέστερη μορφή του στυλιζαρισμένου εμπορικού σήματος Mercedes-Benz.

Το τρισδιάστατο αστέρι της Mercedes είναι το σύμβολο μιας συνεχιζόμενης επιτυχημένης πορείας: η Mercedes-Benz μόλις πρόσφατα διατήρησε την κορυφαία θέση της ως η μόνη ευρωπαϊκή μάρκα στην πρώτη δεκάδα των «Καλύτερων παγκόσμιων εμπορικών σημάτων του 2021». Στην τρέχουσα κατάταξη της διάσημης αμερικανικής εταιρείας συμβούλων εμπορικών σημάτων Interbrand, η μάρκα με το αστέρι για άλλη μια φορά –και επομένως αμετακίνητα από το 2018– κατατάσσεται στην όγδοη θέση. Η αξία της μάρκας έχει αυξηθεί κατά 3 τοις εκατό στα 50,866 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το 2020. Κατά συνέπεια, η Mercedes-Benz παραμένει η πιο πολύτιμη μάρκα πολυτελών αυτοκινήτων στον κόσμο για έκτη συνεχή χρονιά και η μόνη στην πρώτη δεκάδα.

Το σήμα κατατεθέν με την τεράστια απήχηση, γιορτάζει μια μεγάλη επέτειο το 2021: Το αστέρι στο δαχτυλίδι κλείνει 100 χρόνια σε αυτή τη μορφή. Στις 5 Νοεμβρίου 1921, η Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) υπέβαλε αίτηση στο γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για προστασία χρήσης για αυτό και άλλες παραλλαγές του εμπορικού της σήματος. Κατοχυρώθηκε ως εμπορικό σήμα τον Αύγουστο του 1923. Το βιδωτό καπάκι του ψυγείου φιλοξένησε πρώτο το νέο σήμα της μάρκας Mercedes. Σύντομα, χρησιμοποιήθηκε και σε άλλα μέρη επιβατικών και επαγγελματικών οχημάτων. Το αστέρι – χωρίς το γύρω του δαχτυλίδι – ήταν ήδη γνωστό εδώ και μια δεκαετία. Η DMG ζήτησε την προστασία του το 1909 και καταχωρήθηκε στο μητρώο εμπορικών σημάτων το 1911.

 MercedesBenz: συγχώνευση εταιριών και σημάτων το 1926

Κοινή δύναμη: Αφίσα από το 1926 για τη συγχώνευση της Daimler και της Benz, με το τριάκτινο αστέρι της Mercedes και το δάφνινο στεφάνι της Benz

Η συγχώνευση της DMG με την Benz & Cie. για να σχηματιστεί η Daimler-Benz AG καθόρισε επίσης τη συγχώνευση των εμπορικών τους σημάτων: από το καλοκαίρι του 1926 και μετά, το τριάκτινο αστέρι της DMG συμπληρώθηκε από το δάφνινο στεφάνι της Benz – και έκτοτε χαρακτηρίζει κάθε Mercedes-Benz, π.χ, στο καπό, στο τιμόνι ή στις ζάντες. Με την επιτυχία της νέας μάρκας αυτοκινήτων, αυτό το συνώνυμο της τεχνολογικής καινοτομίας, των μηχανικών δεξιοτήτων και του εξαιρετικού σχεδιασμού που καθορίζει τη μάρκα άρχισε να απολαμβάνει ένα τεράστιο επίπεδο αναγνώρισης παγκοσμίως και απέκτησε περίοπτη θέση.

Η ιστορία του αστεριού και του δάφνινου στεφανιού πηγαίνει πίσω στον προηγούμενο αιώνα. Ήδη από το 1899, ο Αυστριακός επιχειρηματίας Emil Jellinek, ο οποίος ζούσε στο Baden κοντά στη Βιέννη καθώς και στη Νίκαια, χρησιμοποιούσε το όνομα της κόρης του Mercédès ως ψευδώνυμο για την ομάδα και τον οδηγό όταν χρησιμοποιούσε οχήματα DMG. Λίγο αργότερα, το όνομα “Mercedes” έγινε το όνομα προϊόντος των οχημάτων που παρήγγειλε ο Jellinek από την DMG. Καταχωρήθηκε ως εμπορικό σήμα στις 26 Σεπτεμβρίου 1902.

Το όνομα ακολούθησε το χαρακτηριστικό σύμβολο: Ο Paul και ο Adolf Daimler, οι γιοι του πρωτοπόρου αυτοκινήτων Gottlieb Daimler, ο οποίος πέθανε τον Μάρτιο του 1900, θυμήθηκαν πώς ο πατέρας τους είχε προσθέσει ένα αστέρι σε μια καρτ ποστάλ που έδειχνε το σπίτι της οικογένειας πριν από πολλά χρόνια. Η DMG ανέλαβε την ιδέα και υπέβαλε αίτηση για προστασία χρήσης σήματος για μια τρισδιάστατη αναπαράσταση του συμβόλου που σχεδίασε ο ίδιος ο Adolf Daimler. Το τριάκτινο αστέρι προοριζόταν να συμβολίσει το όραμα του Γκότλιμπ Ντάιμλερ για την μηχανοκίνηση «στη γη, στο νερό και στον αέρα». Στις 24 Ιουνίου 1909, η DMG κατοχύρωσε το χαρακτηριστικό αστέρι της Mercedes ως εμπορικό σήμα στο Γερμανικό Αυτοκρατορικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών.

Ανεξάρτητα από αυτό, η ανταγωνιστική Benz & Cie κατοχύρωσε τον τρόπο γραφής «Benz» πλαισιωμένο από δάφνινο στεφάνι ως εμπορικό σήμα στις 6 Αυγούστου 1909. Τον Οκτώβριο του 1910, καταχωρήθηκε στα αρχεία σημάτων. Το δάφνινο στεφάνι – αντί για τον οδοντωτό τροχό που χρησιμοποιείτο μέχρι τότε – προφανώς προοριζόταν να αναφέρεται στις σημαντικές νίκες της εταιρείας Mannheim στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Το τριάκτινο αστέρι μέσα στο δάφνινο στεφάνι

Αστέρι Mercedes και δάφνινο στεφάνι Benz από το 1926.

Μετά την ίδρυση της ομάδας κοινών συμφερόντων μεταξύ της Benz και της Daimler, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εταιρική συγχώνευση την 1η Μαΐου 1924, τα εμβλήματα των δύο παλαιότερων κατασκευαστών αυτοκινήτων αρχικά στάθηκαν δίπλα-δίπλα. Στις 18 Φεβρουαρίου 1925, έμπειροι γραφίστες τελικά τα συνέθεσαν αποτελεσματικά. Έτσι, το τριάκτινο στεφάνι με το αστέρι και το δάφνινο στεφάνι καθώς και τα λεκτικά σήματα Mercedes και Benz ενώθηκαν για να σχηματίσουν ένα νέο σήμα κατατεθέν. Στις 18 Φεβρουαρίου 1925, καταχωρήθηκε το νέο έμβλημα και στη συνέχεια το λεκτικό σήμα «Mercedes-Benz». Μέχρι σήμερα, αυτό το εμπορικό σήμα παραμένει σχεδόν αμετάβλητο. Ως σήμα με το επισημασμένο τριάκτινο αστέρι, κοσμεί όλα τα οχήματα Mercedes-Benz, εκτός από το μεγαλύτερο αστέρι στο μπροστινό μέρος πολλών οχημάτων αυτής της μάρκας, το οποίο στέκεται μόνο του.

Μια τελευταία σημείωση: παράλληλα με το τριάκτινο αστέρι, η DMG είχε επίσης ένα τετραάκτινο αστέρι κατοχυρωμένο το 1921. Ωστόσο, δεν χρησιμοποιήθηκε, παρά πολλές δεκαετίες αργότερα, από τις 19 Μαΐου 1989: ως εμπορικό σήμα της πρώην αεροδιαστημικής εταιρείας DASA ( Deutsche Aerospace Aktiengesellschaft) και αργότερα DaimlerChrysler Aerospace.

Interbrand 2021 BestGlobal Brands

 

Share.

Comments are closed.

Personal Data Terms

“Our company through the contact form only asks for one name and email for any contact you make with us. This information will only be used for the communication and request you specify, and not for any other advertising approach. That further information you give us is at your own will and will be received directly from our company. Our site does not keep any data at its base or on the server that may be intercepted by third parties. At the same time, in order to ensure data transfer privacy, the company uses the SSL-128bit encryption protocol.

Your information will be retained for any correspondence for a reasonable period of 6 months and in the event of cooperation for the reasonable period laid down by the Greek Tax Law.

For more information, you can also visit the Terms of Use & Safety. “

×
Πολιτικη Προσωπικών Δεδομένων

«η εταιρία μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας σας ζητάει μόνο ένα όνομα και ένα e-mail επικοινωνίας για οποιαδήποτε επαφή κάνετε με εμάς. Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την επικοινωνία και το αίτημα που μας ορίζετε και όχι για κάποια άλλη διαφημιστική προσέγγιση. Ότι περαιτέρω στοιχεία μας δώσετε είναι με ιδία βούληση και θα λαμβάνονται απ’ ευθείας από την εταιρία μας. Ο ιστότοπος μας δεν κρατάει κάποια δεδομένα στη βάση του ή στον server που μπορεί να υποκλαπούν από τρίτους. Παράλληλα για την εξασφάλιση του απορρήτου της μεταφοράς των δεδομένων, η εταιρεία χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης SSL-128bit.

Τα στοιχεία σας θα κρατηθούν για την όποια αλληλογραφία μας για εύλογο χρονικό διάστημα 6 μηνών και σε περίπτωση συνεργασίας για το εύλογο χρονικό διάστημα που ορίζει ο ελληνικός φορολογικός νόμος.

Για περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε και τους Όρους χρήσης & Ασφάλειας

×