Συνένετευξη με τον Κρις Σπύρου: Ελεύθερη η Αγιά Σοφιά!

Από το 1821, όπου η Φιλική Εταιρία, από την Οδησσό, κήρυξε το πρώτο επαναστατικό κίνημα, μέχρι και το έτος 2018, όπου η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αγωνίζεται για την πολιτική απελευθέρωση της Μεγάλης Εκκλησίας της Χριστιανοσύνης, της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ο εκτός συνόρων Ελληνισμός χαρακτηρίζεται από την καθοριστική συμβολή του στην εξέλιξη του συνολικού ελληνικού κόσμου.

Κρις Σπύρου

Κρις Σπύρου

Όπως τότε και τώρα, υπάρχουν ξεχωριστοί Έλληνες του εξωτερικού, που με θάρρος, με πατριωτισμό αλλά και με σύνεση  σηκώνουν στους ώμους τους οράματα και ελπίδες του έθνους. Εις εξ αυτών, και ο Ελληνο-Αμερικανός πολιτικός ηγέτης κ. Κρις Σπύρου, π. βουλευτής, π. Πρόεδρος του κόμματος των Δημοκρατικών και π. Πρόεδρος της Βουλής της Πολιτείας Νιού Χάμσαϊρ, τωνΗνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Ο Κρις Σπύρου είναι ο Ιδρυτής και ο Πρόεδρος της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας», που ιδρύθηκε το 2005. Με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ). Αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Η «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας» δραστηριοποιείται στην Ευρώπη ως «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας –Ελλάς»,  με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Συναντήσαμε τον κ. Κρις Σπύρου στην Αθήνα. Ζητήσαμε, από τον άνθρωπο  που οραματίστηκε την αποκατάσταση της Μεγάλης Εκκλησίας της Αγίας του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, να μας μιλήσει για το σπουδαίο αυτό θέμα.

Ο κ. Κρις Σπύρου, μας είπε: «Το θέμα της ελεύθερης λειτουργίας της Αγιάς Σοφιάς, της Αγίας του Θεού Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη, ίσως να είναι το πιο σημαντικό θρησκευτικό γεγονός των τελευταίων έξι αιώνων. Είναι, όμως, ταυτόχρονα και πολύ απλό.  Απλό γιατί σήμερα, όπως και θα έπρεπε να είναι  για πάντα, κανένας πολιτικός και κανένα πολιτικό καθεστώς δεν έχει το δικαίωμα να προσδιορίζει  τη χρήση ιερών χώρων, και να διορίζει ιερείς και Ιεράρχες οποιασδήποτε θρησκείας. Αυτό ισχύει και για τους πολιτικούς ηγέτες  της Τουρκίας, και του τουρκικού πολιτικού συστήματος.

 Η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας, το διοικητικό της Συμβούλιο, τα χιλιάδες μέλη της,  και εγώ προσωπικά, ζητάμε-απαιτούμε το αυτονόητο. Να λειτουργήσει ξανά η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, στον άγιο σκοπό  για τον οποίο ανοικοδομήθηκε,  καθαγιάστηκε και για 1000 χρόνια διακονούσε.  Ως λειτουργούσα Εκκλησία της Χριστιανικής Πίστης.  Και ως το Σύμβολο της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας.  Απαιτούμε την επανίδρυση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη  ως Ιερού Οίκου Προσευχής για όλους τους Χριστιανούς του κόσμου».

Κύριε Σπύρου, ποια είναι η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας; Και ποιοι την απαρτίζουν;

«Η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας είναι ένας ανοιχτός οργανισμός, και τα μέλη του στην πλειοψηφία τους είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, αλλά και χριστιανοί άλλων Εκκλησιών.

 Εμείς θεωρούμε τους εαυτούς μας  ως τους απόγονους των 25.000 χριστιανών οι οποίοι την Αποφράδα ημέρα της Άλωσης της Πόλης, στις 29 Μάϊου 1453 μ.Χ.  βρίσκονταν μέσα στην Μεγάλη Χριστιανική Εκκλησία της Αγίας του Θεού Σοφίας. Οι οποίοι σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς κατακτητές, ενώ προσεύχονταν».

 Σε αφηγηματικό ρυθμό, ο κ. Σπύρου αναφέρθηκε στο ιστορικό της διεκδίκησης της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας.

«Σήμερα, περισσότερα από 1479 χρόνια, μετά τον καθαγιασμό της από τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Μηνά, η Αγιά Σοφιά, ο μοναδικός σε κάλλος και θρησκευτικότητα Ναός,  στέκει όρθιος, ως ο αρχαιότερος Χριστιανικός ναός υπό πολιτική κατοχή. Περιμένοντας αιώνες τώρα, τους πιστούς να επιστρέψουν στον ιερό χώρο της. Να προσευχηθούν στο Θεό τους και να λειτουργηθούν. Όπως κάνανε οι χριστιανοί πιστοί για 924 χρόνια, από το 537 μ.Χ. έως το 1453 μ.Χ.».4587785-hagia-sophia-wallpapersΚύριε Σπύρου, σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο Ιερός Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη;

«Όπως προανέφερα, από το 1453 έως το 1934, η Μεγάλη Εκκλησία της Αγίας του Θεού Σοφίας λειτουργούσε  ως Ναός προσευχής για τους Οθωμανούς Σουλτάνους και τους επίσημους καλεσμένους τους. Από το 1934 μέχρι την παρέμβαση της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, το 2007, η μεγάλη Εκκλησία του Χριστιανισμού, η Αγία του Θεού Σοφία υπέστη την πιο καταστροφική και την πιο ταπεινωτική περίοδο της ιστορίας της.DSC_02Άγιες εικόνες βεβηλώθηκαν. Έργα ανυπολόγιστης θρησκευτικής αξίας καταστράφηκαν. Ζώα και πουλιά περιφέρονταν ελεύθερα μέσα στους ιερούς χώρους της Αγίας Σοφίας. Οι πολιτικοί ηγέτες της Τουρκίας επέτρεψαν να γίνονται εμπορικά παζάρια και φθηνές επιδείξεις μόδας μέσα στους χώρους της Αγίας Σοφίας. Επέτρεψαν εντός του ιερού ναού εκθέσεις ειδών υγιεινής και την πώληση φτηνών και εξευτελιστικών «ειδών τέχνης» του πεζοδρομίου.

Μετά την επί τόπου φωτογράφιση και πιστοποίηση των εξευτελιστικών πράξεων εντός του ιερού χώρου του Ναού της Αγίας Σοφίας, η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας επικοινώνησε γραπτώς, με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας και με τους ηγέτες των μεγάλων θρησκειών. Αποστέλλοντάς τους τα φωτογραφικά ντοκουμέντα, με την απαίτηση να αποδοθεί ο αρμόζων σεβασμός στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας και να καθαριστούν οι χώροι του.

Τελικά, ο Μεγάλος Ναός της Αγίας Σοφίας καθαρίστηκε επαρκώς, προκειμένου ο τότε Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνοδεύσει στους χώρους της Αγίας Σοφίας τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπαράκ Ομπάμα, στις 7 Απριλίου του 2009».

President Barack Obama is accompanied by Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan, right, as he visits Hagia Sophia in Istanbul, Turkey, Tuesday, April 7, 2009. (AP Photo/Charles Dharapak)

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα συνοδευόμενος από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αγία Σοφία τον Απρίλιο του 2009. (AP Photo/Charles Dharapak)

-Κύριε Σπύρου, έχουν γίνει προσπάθειες και αρκετές απειλές από τις τουρκικές αρχές να μετατρέψουν την Εκκλησία της Αγίας του Θεού Σοφίας σε τζαμί. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό;

«Αυτό κι αν είναι αδύνατον! Η Αγία του Θεού Σοφία είναι χριστιανικός ναός. Ο Προφήτης Μωάμεθ έχει ρητώς απαγορεύσει σε μουσουλμάνο πιστό ή σε μουσουλμάνο θρησκευτικό ηγέτη  να βεβηλώσει ή να μετατρέψει χριστιανική Εκκλησία από ναό του Θεού της χριστιανικής πίστης σε κάτι άλλο.

 Ούτε ένα κερί δεν μπορεί να πάρει μουσουλμάνος με κακή πρόθεση από χριστιανική Εκκλησία. Και αν το κάνει, παραβιάζει τους κανόνες του Μωάμεθ, όπως οι Κανόνες του Προφήτη περιγράφουν. Ιστορικά, δεν υπήρξε ποτέ θρησκευτικός ηγέτης, οποιασδήποτε θρησκείας, που να αμφισβήτησε το γεγονός ότι η Μεγάλη Εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη είναι χριστιανικός ναός. Ποτέ. Κανείς.

Και πράγματι, όταν το 2010, ο Αλί Μπαρντάκογλου, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ρωτήθηκε δημόσια, τι είναι η Αγία Σοφία, απάντησε επίσημα. «Η Αγία Σοφία είναι χριστιανική εκκλησία».

Σας θυμίζω, ότι όταν ο Πάπας Παύλος ο 6ος επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη το έτος 1967, ζήτησε από την τότε κυβέρνηση της Τουρκίας να επισκεφθεί τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας. Όταν ο Πάπας Παύλος ο 6ος έφθασε εις το μέσον του Ιερού ναού της Αγίας Σοφίας, στο τότε αποκαλούμενο Μουσείο της Αγίας Σοφίας, κάτω από τον μαγευτικό τρούλο της εκκλησίας, που στο κέντρο του βρίσκεται η κεκαλυμμένη εικόνα του Παντοκράτορα, στο σημείο που το 1054 μ.Χ. έγινε το σχίσμα των Εκκλησιών Ανατολής και Δύσης, βαθιά συγκινημένος ο Πάπας Παύλος ο 6ος γονάτισε με ευλάβεια και προσευχήθηκε. Δεν πιστεύω ο Πάπας Παύλος να γονάτισε και να προσευχήθηκε σε τουρκικό τουριστικό μουσείο. Ο Πάπας Παύλος γονάτισε και προσευχήθηκε σε χριστιανικό ιερό ναό. Στον ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας».

-Κύριε Σπύρου, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα να εκπληρώσετε το μεγάλο σας όνειρο για την Αποστολή της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας του Θεού Σοφίας;

«Η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας είναι ταγμένη στην ανάγκη να επανέλθει η Μεγάλη Εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη στην αρχική της κατάσταση. Ως Χριστιανικός Ναός και ως η Βασιλική της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης. Όπως ήταν η Αγία Σοφία μέχρις τις 29 Μαΐου 1453.

Πολύ σύντομα, η διεθνής ομάδα των νομικών συμβούλων της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας θα καταθέσει επίσημα, στις κυβερνητικές αρχές της Τουρκίας, το αίτημα να επιστρέψει η Αγία Σοφία στην αρχική της κατάσταση. Ως λειτουργούσα Χριστιανική εκκλησία. Και να επιτραπεί στην Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας να αναλάβει τη λειτουργική διοίκηση της Αγίας Σοφίας ως Ορθόδοξου Χριστιανικού Ναού. Εάν οι Τουρκικές αρχές δεν ικανοποιήσουν το αίτημά μας, αυτό θα αποτελέσει διεθνές έγκλημα κατά των πολιτιστικών και θρησκευτικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας. Και θα ακολουθήσουμε όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το Διεθνές δίκαιο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας. Ακράδαντα πιστεύω, ότι σύντομα η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει ως Χριστιανική Εκκλησία και ως το Σύμβολο της Ορθοδόξου Χριστιανικής πίστης.

 Η μόνη αιτία που οι τουρκικές αρχές μπορούν να προβάλλουν ως δικαιολογία στο γιατί η Αγία Σοφία, δεν λειτουργεί ως εκκλησία της χριστιανοσύνης, όπως είχε καθαγιαστεί, είναι να πούνε, ότι δεν το ζήτησε κανείς τα τελευταία 565 χρόνια! Και η απάντησή μας σ΄ αυτό είναι: Εμείς, όχι μόνο το ζητάμε, αλλά και το απαιτούμε»!

 

Share.

Comments are closed.

Personal Data Terms

“Our company through the contact form only asks for one name and email for any contact you make with us. This information will only be used for the communication and request you specify, and not for any other advertising approach. That further information you give us is at your own will and will be received directly from our company. Our site does not keep any data at its base or on the server that may be intercepted by third parties. At the same time, in order to ensure data transfer privacy, the company uses the SSL-128bit encryption protocol.

Your information will be retained for any correspondence for a reasonable period of 6 months and in the event of cooperation for the reasonable period laid down by the Greek Tax Law.

For more information, you can also visit the Terms of Use & Safety. “

×
Πολιτικη Προσωπικών Δεδομένων

«η εταιρία μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας σας ζητάει μόνο ένα όνομα και ένα e-mail επικοινωνίας για οποιαδήποτε επαφή κάνετε με εμάς. Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την επικοινωνία και το αίτημα που μας ορίζετε και όχι για κάποια άλλη διαφημιστική προσέγγιση. Ότι περαιτέρω στοιχεία μας δώσετε είναι με ιδία βούληση και θα λαμβάνονται απ’ ευθείας από την εταιρία μας. Ο ιστότοπος μας δεν κρατάει κάποια δεδομένα στη βάση του ή στον server που μπορεί να υποκλαπούν από τρίτους. Παράλληλα για την εξασφάλιση του απορρήτου της μεταφοράς των δεδομένων, η εταιρεία χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης SSL-128bit.

Τα στοιχεία σας θα κρατηθούν για την όποια αλληλογραφία μας για εύλογο χρονικό διάστημα 6 μηνών και σε περίπτωση συνεργασίας για το εύλογο χρονικό διάστημα που ορίζει ο ελληνικός φορολογικός νόμος.

Για περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε και τους Όρους χρήσης & Ασφάλειας

×