POTIROPOULOS+PARTNERS βραβείο «Winner» των «German Design Awards 2020»

Με το βραβείο «Winner» των «German Design Awards 2020», στην κατηγορία Architecture, τιμήθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο «Potiropoulos+Partners» για το έργο του «Active Materiality – Συγκρότημα Παραθεριστικών Βιλών στο Πόρτο Χέλι». Το συγκεκριμένο project έλαβε το α’ βραβείο μετά την διενέργεια «κλειστού» αρχιτεκτονικού διαγωνισμού μεταξύ τεσσάρων Ελληνικών και ξένων αρχιτεκτονικών γραφείων, που προκήρυξε ο developer – πολυεθνικό group που δραστηριοποιείται και στον χώρο του real estate – προκειμένου να επιλέξει αρχιτέκτονα.Ως προς το αρχιτεκτονικό concept, και μέσω της γεωμυθολογικής προσέγγισης, o σχεδιασμός συνδέει τον μύθο της Λερναίας Ύδρας με τα φυσικά τοπολογικά χαρακτηριστικά της Αργολίδας. Κατά μία ερμηνεία η Λερναία Ύδρα συμβολίζει την υδρολογία του συγκεκριμένου γεωγραφικού χώρου, ενώ η μάχη του Ηρακλή μαζί της την προσπάθεια του ανθρώπου να τιθασεύσει τα δεινά που τον απειλούσαν από τα τοπικά φαινόμενα, όπως ήταν η επιβλαβής παρουσία του έλους της Λέρνης.  Στο έργο του Raphael Lamar West: «Hercules Slaying the Hydra», αποτυπώνεται ακριβώς η ένταση της προσπάθειας του ανθρώπου καθώς αναμετριέται με τη φύση.  Έτσι, πέρα από την μυθολογική διάσταση, δεν μπορεί παρά να παρατηρήσει κάποιος, εδώ, την συγκυριακή ομοιότητα των «σχημάτων» στη ζωγραφική του West με εκείνα της τοπογραφίας στην περιοχή του project. Η αρχιτεκτονική «ιδέα» αποδίδει, σε πραγματολογικό και συμβολικό επίπεδο, αφενός τον κυματοειδή χαρακτήρα του εδαφικού ανάγλυφου του Τόπου, και αφετέρου την ιστορική μεταφορά, «σκηνοθετώντας» στον χώρο κτιριακούς όγκους σε «κίνηση», σαν πέτρινα λαξεύματα σε μεγάλη κλίμακα, που αποτελούν αναπόσπαστη συνέχεια του φυσικού πανοράματος. Στο σημείο τομής της ιστορικής μνήμης με το τοπιακό ιδίωμα – όπως σχηματοποιείται στον προτεινόμενο σχεδιασμό – γεννιέται μία αρχιτεκτονική που μπορεί να κινητοποιήσει τις αισθήσεις και τα συναισθήματα, διατυπώνοντας έναν αρχιτεκτονικό λόγο οικείο και ωστόσο αναπάντεχο, σαφή και επίσης ευρηματικό, λιτό και μαζί αφηγηματικό, «αρχέγονο» και σύγχρονο ταυτόχρονα.

Τα «German Design Awards» απονέμονται από το «Γερμανικό Συμβούλιο Σχεδιασμού» (German Design Council). Στόχος του Συμβουλίου είναι να εντοπίσει και να παρουσιάσει τάσεις του σχεδιασμού, που μπορούν να αναδείξουν το μέλλον της αρχιτεκτονικής και του design. Κάθε χρόνο η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, απονέμει βραβεία επιλέγοντας καινοτόμες προτάσεις μέσα από πλήθος έργων υψηλού επιπέδου απ’ όλο τον κόσμο. Τα «German Design Awards», που ξεκίνησαν το 2012, συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον έγκριτων διαγωνιστικών θεσμών διεθνώς στον χώρο του design.

Share.

Comments are closed.

Personal Data Terms

“Our company through the contact form only asks for one name and email for any contact you make with us. This information will only be used for the communication and request you specify, and not for any other advertising approach. That further information you give us is at your own will and will be received directly from our company. Our site does not keep any data at its base or on the server that may be intercepted by third parties. At the same time, in order to ensure data transfer privacy, the company uses the SSL-128bit encryption protocol.

Your information will be retained for any correspondence for a reasonable period of 6 months and in the event of cooperation for the reasonable period laid down by the Greek Tax Law.

For more information, you can also visit the Terms of Use & Safety. “

×
Πολιτικη Προσωπικών Δεδομένων

«η εταιρία μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας σας ζητάει μόνο ένα όνομα και ένα e-mail επικοινωνίας για οποιαδήποτε επαφή κάνετε με εμάς. Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την επικοινωνία και το αίτημα που μας ορίζετε και όχι για κάποια άλλη διαφημιστική προσέγγιση. Ότι περαιτέρω στοιχεία μας δώσετε είναι με ιδία βούληση και θα λαμβάνονται απ’ ευθείας από την εταιρία μας. Ο ιστότοπος μας δεν κρατάει κάποια δεδομένα στη βάση του ή στον server που μπορεί να υποκλαπούν από τρίτους. Παράλληλα για την εξασφάλιση του απορρήτου της μεταφοράς των δεδομένων, η εταιρεία χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο κρυπτογράφησης SSL-128bit.

Τα στοιχεία σας θα κρατηθούν για την όποια αλληλογραφία μας για εύλογο χρονικό διάστημα 6 μηνών και σε περίπτωση συνεργασίας για το εύλογο χρονικό διάστημα που ορίζει ο ελληνικός φορολογικός νόμος.

Για περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε και τους Όρους χρήσης & Ασφάλειας

×